İktiyoz Hastalığı Nedenleri

İktiyozis İçin Krem
İktiyozis İçin Krem
28 Eylül 2016
balık-pulu-hastalığına-faydalı-bitkiler
Balık Pulluluk
29 Aralık 2016

İktiyoz Hastalığı Nedenleri

iktiyozis-hastalığına-faydalı-bitkiler-nelerdir

iktiyozis-hastalığına-faydalı-bitkiler-nelerdir

Uzman Desteği Alın

İktiyoz Hastalığı Nedenleri

İktiyoz hastalığı nedenleri, iktiyoz hastalığı nedir, iktiyoz hastalığı çeşitleri nelerdir gibi sorularınıza cevap olarak yazılmış makale.

İktiyoz Hastalığı Nedir ?

İktiyoz, insan ve evcil hayvanlarda görülen kalıtsal bir deri hastalıkları ailesidir. Deri yüzeyinde aşırı skuam (kepek) ve kuruluk ile karakterize bir grup genodermotozlar olup, hastaların derisi balık pulu görünümündedir. Bu hastalıklar balık anlamına gelen ve orijini Yunanca olan “Ichth” kelimesinden köken almıştır. Bu hastaların derileri balık pulu görünümündedir. İktiyoz eskiden deride lepraya benzer bir görünümü olduğu için cüzzam olarak da adlandırılmakta idi.

İktiyoz Hastalığı Nedenleri ?

Stratum korneum yapısındaki anormalliklerden dolayı transepidermal su kaybındaki artış aşırı kuruluğa yol açmaktadır. İktiyozisler nadir olarak malignite taşıyan hastalıklar ile birlikte görülebilirler. İkitiyozis aynı ebeveynlere ait birden fazla bebekte de görülebilir. İktiyozislerin dört sık görülen ve iki de seyrek görülen şeklinde sınıflandırılan tipleri vardır.

İktiyoz Hastalığı Tipleri ve Belirtileri

İktiyozis Vulgaris : İktiyozislerin arasında en sık görülen bu form otozomal dominant geçişli ve hastalığın en hafif tipidir. Bu hastaların deri görünümü doğumda normal olup bebek 3 aylık olduktan sonra bebeğin cildi kepekli ve kuru görünür. Ciltteki kepekli oluşumlar balık puluna benzer, lezyonların ortaları yapışık kenarları kalkıktır ve ekstremitelerin (kol ve bacakların) ön yüzeyleri. Aynı zamanda gövdede daha çok meydana gelirler. Deri çizgileri derin olup el içi ve ayak tabanında deri kalınlaşması vardır. Hastalarda atopik bir görünüm ile birlikte deri kuruluğu tespit edilir. Deride ter bezleri ve yağ bezleri daha az bulunduğu için ciltte kuruluk oldukça belirgindir, fakat kaşıntı olmaz. Nemli iklimler hastalığın azalmasında yardımcıdır ve yaş ilerledikçe kepeklenme azalır.

X’e Bağlı İktiyozis : X’e bağlı iktiyozis sadece erkeklerde görülür ve doğumda ya da doğumdan hemen sonra ortaya çıkar. X’e bağlı resesif geçişli bir tip olup kadınlar taşıyıcıdır. Ciltte kepeklenme alanları daha koyu renkli ve daha belirgindir. Hastalıkta kepekler ekstremitelerin iç yüzeylerini daha sık tutarken ekstremitelerin dış yüzeylerinde de tutulma görülebilir. X’e bağlı iktiyozis durumunda saçlı deride de kepeklenme sık görülür. İktiyozis vulgaris gibi sıcak ve nemli iklimlerde iyi seyreden bu iktiyozis formu, soğuk ve kuru havası olan iklimlerde kötüleşir.

Lameller İktiyozis : Otozomal resesif geçişli bu iktiyozis tipi genellikle doğum ile birlikte başlar. Bebeğin tüm vücudu parşömene benzer bir membranla kaplıdır. Diğer belirtiler arasında ise göz kapaklarında dışa dönme, dudaklarda dışa dönme gibi belirtiler hafif veya daha belirgin olabilir. Bebeğin dış kulak yolu, burun delikleri bu membran ile doludur. Bu çocuklarda bakteriyel enfeksiyonlar, ısı kaybı ve sıvı ve elektrolit kaybı gibi durumlar gelişerek genel durum kötüleşir.

Eritrokeratodermiya Variyabilis : Otozomal dominant geçişli olan bir durumdur. Bebeklerin yüzlerinde, ekstremitelerinde keskin sınırlı eritem (kızartılı deri) ve üzerlerinde hiperkeratozik plaklar (derinin anormal derecede kalınlaşması) gibi durumlar gelişebilir.

İktiyozis Linearis Sirkumfleksa : Otozomal resesif geçiş gösteren bu iktiyozis tipi doğum ile birlikte başlar. Gövde ve ekstremitelerden çevreye doğru genişleyen kızartılı deri, kepekli lezyonlardır. Aynı zamanda yüz ve saçlı deride seboreik dermatite benzer bir durum olarak kendini gösterir.

Bir yanıt yazın